Skip to main content

Notting Hill Mews House Retrofit

Internally insulated, G2 listed, near Passivhaus refurb
Design
Prewtt-Bizley
Contract Value
Circa £1M
Project Description

We delivered this retrofit for renowned Passivhaus architect Prewett-Bizley. Special features of this build include extensive use of Diathonite cork spray applied insulation. This product is both airtight and breathable making it the ideal solution to apply directly to existing brick walls of a period building with listed external features.

All sash windows are being replaced with new sash windows that  feature vaccuum glazing. These will be shaded with external roller blinds concealed within six window dormers. Each intermediate floor conceals a minisplit AC unit. Heating and cooling is delivered by air source heat pump that feeds two separate highly insulated water tanks, one for cold water and one for hot.

The internals were extensively remodelled with a new staircase that opens up the interior of the building.

On the middle floor, glazed screens maintain a visual connection back to the staircase, making it an active part of the house. The landing here leads to a ‘snug’ that doubles up as a spare bedroom. Despite the initial doubts of the client, this space is used every day as a home office, play area, and somewhere for the family to gather to watch TV. Elsewhere on this level is the primary bedroom and en suite, along with a series of cupboards housing cleverly concealed laundry facilities.

The top attic floor comprises children’s bedrooms, a bathroom and an en suite. A fully retractable roof light gives access to a roof-mounted air-source heat pump (ASHP).

The house is all-electric, with heating and, potentially, cooling provided by the ASHP. Its ventilation strategy is mixed-mode, with heat recovery in winter and natural ventilation in the summer.

In-use data after a year of occupation demonstrated an 82% reduction in energy consumption, meeting LETI requirements and exceeding the RIBA’s 2025 targets for new-build houses.

Had planning constraints permitted the installation of PVs, the architects think that operational energy use would have beaten the RIBA’s 2030 targets as well.

The project’s carbon footprint has been assessed over its whole lifecycle, with both the embodied carbon of the retrofit and the operational carbon realistically appraised. The operational carbon is low enough to give a three-year payback on the embodied carbon.

The building’s clear and simple reconfiguration, along with its carefully specified and well-detailed fabric upgrade, delivers an exemplary family home with outstanding energy efficiency.

“Passing our air test the first time is testament to how well Bow Tie do things”

– Justin Bere

“Not only was the work done to exactingly high standards but Rafael made many excellent suggestions which resulted in a build which made more sense.”

– Raza R

“We had a lot of people stay over Christmas, some quite elderly, who were concerned about being in a big old house in Winter and being cold and we received a lot of complements on the comfort and easy warmth. There is no higher accolade than complements on your house from your mother-in-law!”

– Toni M

“It quickly became clear that Bow Tie want to do a good job, they want their work to be to a high standard, no problem is too small to discuss and identify solutions, they really want to get it right.”

– Francis M

“This house is cosy and comfortable but in a natural way. Our old house was of similar scale, area and build and if you wanted to heat a room you had to blast it and the air would then be very dry and that heat would quickly leak out.”

– Toni M

    Interested in working with us?

    Share this article