Bounds Green

Sensitive Low-energy Refurbishment of Conservation Area Shopfront and Home Behind With Two Storey Extension and Loft Conversion
Design
Heath Walker Studio
Project Description

We were brought to this project by Jeremy Walker of Heath-Walker associates. His client had bought a very run-down house with a shop front within a conservation area. The shops in Myddleton Road featured in the first episode of the 1999 Channel 4 sitcom Spaced.

The property had a very rotten roof in poor condition with rotten joists. We installed a new roof structure and floor joists using Easi-joists. We installed new floors throughout the building and fitted new bathrooms. The attic was converted into a loft studio.

The entire heating and plumbing system was overhauled. Underfloor heating was installed on the whole ground floor and radiators on the upper floors. An MVHR system was installed providing constant fresh warm air to every room. The heating, lighting and MVHR systems are controlled by a Loxone smart home system. New triple glazed windows were installed throughout.

To the rear we constructed a two storey timber frame extension insulated with Icynene. It   includes a very large new kitchen with huge sliding doors to the garden. The 2nd floor of the extension comprises a bedroom and bathroom

The shop front was deep refurbished with strict planning conditions on retaining the original look. The Loxone system is used for smart metering to split utility bills between the house and the shop.

The building now has near passive levels of insulation, airtightness and heat demand. This is a typical project for Bow Tie Construction – taking an existing low-performance building and restoring and refurbishing it the highest standards of comfort and energy performance.

  • “Bow Tie Construction were very professional, they did things to a very high standard and paid a lot of attention to detail. When small issues were flagged here or there they were always keen to investigate and fix them.”

    – Francis M
  • “We had a lot of people stay over Christmas, some quite elderly, who were concerned about being in a big old house in Winter and being cold and we received a lot of complements on the comfort and easy warmth. There is no higher accolade than complements on your house from your mother-in-law!”

    – Toni M
  • “It quickly became clear that Bow Tie want to do a good job, they want their work to be to a high standard, no problem is too small to discuss and identify solutions, they really want to get it right.”

    – Francis M
  • “Not only was the work done to exactingly high standards but Rafael made many excellent suggestions which resulted in a build which made more sense.”

    – Raza R
  • “Rafael is particularly knowledgeable about green issues and we now have a kitchen/breakfast room which is easy and cheap to heat in the winter and cool in the summer.”

    – Donald & Tania S

    Interested in working with us?

    Share this article

    2022 © Bow Tie Construction Ltd. All rights reserved. Company registered in England No. 7573334. VAT registration number 113 0702 74.
    Registered office: Unit 86, Basepoint Business Centre, High Wycombe, Buckinghamshire, HP12 3RL   Privacy Policy